”Acasă am vârsta de 54 de ani, dar aici parcă am 25. Să spun că mă întinerește? Așa aș zice. Ăsta cred că e cuvântul potrivit.”

Chirana Liliana are 54 de ani. Vorbește repede, spune că e agitată din fire, că-i place să fie activă și că îndrăgește foarte mult copiii – inclusiv cei care ajung în stația Tunari, unde lucrează de doi ani. A venit la noi cu experiență în ceea ce privește munca într-o benzinărie, dar ce a găsit aici a făcut-o să simtă că întinerește. „Clienții îmi plac foarte mult, sunt drăguți, zâmbăreți, vorbesc altfel.”

Soțul său lucrează tot la noi, doar că atunci când am povestit cu Liliana, acesta era în concediu. Cu toate acestea, Liliana ne mărturisește:

„Am zis că nu voi putea să lucrez niciodată cu soțul meu pe aceeași tură, dar acum simt că n-aș putea să o mai fac fără el; e atât de implicat. Și asta îmi place la el. Îmi mai face observații câteodată, că de ce n-am băgat la frigider, de ce n-am făcut cealaltă. Și acasă e la fel. Știam că așa o să fie. Dar acum am siguranța că e totul ok, nu că nu mi-aș face eu treaba, dar am bază în el, atenția lui e bine-venită.”

Iată povestea Lilianei, povestită la o cafea, cu puțin înainte ca tura de noapte să înceapă:

Ce îți place aici?

Îmi place totul. Mai râdem, mai glumim. Șefii sunt super – nu ne stresează, au încredere că știm ce avem de făcut, nu stau în spatele tău. Simți că ai libertate. 

Apoi, îmi plac foarte mult clienții. Acum îi și cunoaștem, știm ce vor, ce își doresc. Am altă stare aici față de acasă. Față de unde am lucrat, aici clienții sunt drăguți, zâmbăreți, vorbesc altfel, nu se uită la tine de parcă ei ar fi nu știu cine. Stau pentru clienți, că-mi plac. Până la urmă toți suntem la fel, ca oameni.

Dar provocări ai întâmpinatde-a lungul celor doi ani?

Cea mai mare provocare a mea este să nu fie coada (de clienți) până la ușă, încontinuu. Bine, am fost și obișnuită. Am lucrat și la OMV și știu cum este, nu aveam timp să respir. Mie nu-mi place să aștept, eu vreau activitate încontinuu. Trece și timpul altfel. În general nu-mi place să stau, sunt mai activă.

Dar la #OameniiCarbogaz, care crezi că e cea mai frumoasă latură?

Cel puțin pe stația noastră, sunt niște fete super. Toate zâmbesc, au energie. Toate suntem la fel. De o amabilitate ieșită de comun, și între noi, și față de client. Cred că asta ne și reprezintă.

Stau și pentru colegi, pentru că sunt foarte săritori. Contează mult să lucrezi cu cineva cu care te înțelegi. Trebuie să te înțelegi din priviri cu colega ta, dacă chiar faci o echipă bună. Vii altfel la serviciu când știi că ai cu cine să te înțelegi. Chiar și când am concediu, mă gândesc la muncă, dacă am făcut aia, cealaltă, dacă sunt toate lăsate în ordine. 

Există vreo situație memorabilă pe care încă ți-o amintești?

Da, cred că sunt acele momente în care vorbesc cu clientele și știu că ele sunt însărcinate. Adică le știu de atât timp încât îmi dau seama că sunt gravide. Și le văd după ceva vreme și povestim despre parcursul sarcinii, dacă au născut. Când revin la noi, le întreb dacă sunt bine, ce fac bebelușii. E o plăcere. 

Ce cuvânt asociezi cu experiența Carbogaz, Liliana?

Aici parcă sunt mai mult eu. De fapt și acasă sunt tot eu, dar nu ca aici – mai energică, mai zăpăcită, poate. Acasă am vârsta de 54 de ani, dar aici parcă am 25. Să spun că mă întinerește? Așa aș zice. Ăsta cred că e cuvântul potrivit. 

Dar de unde vine energia asta?

Din plăcerea lucrului pe care îl fac.

Și ce-ți place cel și cel mai mult la rolul tău?

Să încasez la casă și să servesc clienții. Îmi place lucrul cu oamenii, să fiu drăguță și omul să plece de aici mulțumit. Asta mă face pe mine fericită. 

Din bistro sau din magazin ce ai putea să iei cu tine acasă în fiecare zi?

Cafeaua! Că-mi place foarte mult. Beau două, trei cafele pe zi. Îmi place mult frappe-ul. Și înghețata aș lua-o, dar și pralinele. Sunt foarte consistente, de calitate. Șefa chiar are alegeri bune.

Care e sortimentul preferat?

Cele cu mentă și cu caramel sărat, alea-mi plac cel mai mult. 

Dacă ar fi să recomanzi serviciile Carbogaz, pentru ce anume ar fi?

Pentru că produsele sunt foarte bune – chiar ne-a lăudat un client că avem prețuri foarte bune, spre deosebire de alte locuri. Pentru noi, cei de la casierie, pentru că suntem foarte drăguți și prezenți pentru ei. 

Dar și pentru frumusețea stației. Sunt clienți care ne spun de la intrare că nu știu dacă au intrat într-o benzinărie sau într-o cafenea.