Stabilitate – ăsta cred că e cuvântul cu care aș caracteriza Carbogaz. Nu duci grija zilei de mâine, dacă ai sau nu de muncă. Cu atât mai mult dacă stai să te gândești prin ce perioadă trecem noi acum – mulți au rămas fără serviciu. La noi nu s-a pus problema asta niciodată.

 

Mihaela lucrează alături de noi de 6 ani. Are 30 de ani, îi place mult ciocolata, zilele pe care le petrece cu fiica sa, dar și momentele de la muncă când ajunge cu câteva minute mai devreme pentru a povesti cu colegii. 

Spune că munca pe care o face a ajutat-o să fie mai sociabilă, dar și mai responsabilă, mai atentă. În toți acești ani, a lucrat în aproape toate stațiile Carbogaz, dar cel mai bine se simte în stația Ștefănești – unde ne-am și întâlnit să povestim despre cei 6 ani petrecuți împreună.  

Cu ce te-a cucerit acest loc de muncă, Mihaela?

Simt că în 6 ani nu am dus lipsă de siguranță la locul de muncă. E un serviciu sigur. Nu am stat nicăieri atât de mult ca aici; poate am lucrat 2 ani sau 1 an, dar de aici chiar nu mi-am dorit să plec. Am un program bun, simt că am timp să îmi fac treburile, să stau cu fetița mea, să ieșim.

Ce îți place cel mai mult la rolul tău?

Îmi place că stau de vorbă cu oamenii. Eu nu eram așa vorbăreață, dar de când lucrez aici, m-am schimbat. Nu-ți faci neapărat prieteni, dar începi să cunoști clienții – ce cafea doresc, ce tip de țigări fumează. Dar și ei ajung să ne cunoască pe noi. Dacă ai o zi mai proastă și poate nu zâmbești la fel, te întreabă ce ai pățit. Vrei nu vrei, începi să cunoști oamenii mult mai bine.

Ce ai învățat în ultimii 6 ani, Mihaela?

Să fiu mai  responsabilă, cred. Îți vine foarte multă marfă, trebuie să bagi facturi, să servești în același timp – trebuie să fiu atentă, e o responsabilitate mare mai ales că lucrez cu bani. 

Ai întâmpinat provocări de-a lungul timpului? 

A fost bine, pot să spun că nu am avut probleme. La început a fost mai greu cu tura de noapte, până la ora 3 eram super bine, după aceea simțeam că trebuie să dorm. Dar după atât de mult timp, m-am obișnuit. Acum îmi și place tura de noapte, e un pic mai liniște.

Ce îți place cel mai mult la #OameniiCarbogaz?

Ne înțelegem bine! Suntem și neamuri unii dintre noi – acum ceva timp am lucrat și cu mătușa mea pe tură. 

Și cum a fost pentru tine? Simți că a trebuit să fii mai atentă, tocmai pentru că e cineva care ți-e apropiat?

Nu, parcă te simți mai degajat când lucrezi cu cineva cunoscut. Mie chiar mi-a plăcut. Oricum depinde de fiecare. Aici chiar nu am întâmpinat probleme cu colegii. 

Dar dacă te-ai gândi la o singură calitate a colegilor tăi, care ar fi aceea? Dat fiind că ai lucrat în mai multe stații Carbogaz.

Ne ajutăm mult între noi – cred că aceasta ar fi. Eu chiar am pățit-o: am fost bolnavă și am anunțat aproape în ultima clipă că nu mai pot să ajung la muncă. Dar colega mea nu a zis nu, m-a înțeles și m-a ajutat. Dacă se întâmplă ceva, ceri voie și găsești ajutor. Contează mult să ai înțelegere.

Plus că noi rămânem prieteni și după serviciu – ne întrebăm ce ai mai făcut, unde ai fost, ce ai mai văzut. Chiar acum am venit cu o jumătate de oră mai devreme doar ca să mai stau puțin de vorbă cu o colegă. 

A existat vreun moment de care îți aduci aminte cu drag de când lucrezi aici?

Da, în fiecare an șefii organizează o petrecere pentru copii, de Moș Nicolae. Eu am fost cu fetița și a fost chiar frumos, ne-am strâns cu toți colegii, cu copiii, cu șefii. 

Cum ai caracteriza experiența Carbogaz într-un singur cuvânt? 

Stabilitate – ăsta cred că e cuvântul. Nu duci grija zilei de mâine, dacă ai sau nu de muncă. Cu atât mai mult dacă stai să te gândești prin ce perioadă trecem noi acum – mulți au rămas fără serviciu. La noi nu s-a pus problema asta niciodată.

Ai recomanda unui prieten de-al tău să se angajeze la Carbogaz?

Să știi că o fac mereu! Dacă vine cineva și ne întreabă cum e la Carbogaz, cred că sunt printre persoanele care mereu zic: „Dacă îmi aduceți un CV, vi-l pun în acte!”. Am mereu tendința de a chema oameni noi, de a recomanda. 

Și acum ceva timp, pe stația Colentina, într-o dimineață a venit un om fiindcă voia să se angajeze. Am sunat imediat șefii – în ziua aia s-a și angajat. Nu sunt o persoană care să refuze venirea altora în echipă. Mereu mă interesez să ajut oamenii. Dar nu spun asta ca o laudă. 

Nici nu este; e important să ne cunoaștem bine și calitățile noastre, nu doar defectele. Și atunci te-aș întreba, care sunt trei calități care te ajută și la muncă?

Responsabilă pot să spun că sunt – atunci când sunt în timpul serviciului, las tot deoparte. Doar dacă e ceva foarte grav și urgent, îmi pun căștile și vorbesc poate cu cineva de acasă. 

Pot să spun că sunt și sufletistă – așa simt eu. 

Altceva chiar nu mai știu.

Încă una. Ce crezi că te ajută să-ți faci treaba impecabil?

Pot să spun că sunt și respectoasă – cred că și asta e tot o calitate. Dacă nu există respect față de ceilalți, nu ar fi ok nici cu clienții, nici cu șefii, cu nimeni. Iar pe unde m-am dus, mereu observam o bucurie pe fața clienților fiindcă mă vedeau iar. Și contează asta. 

Dar dacă ar fi să recomanzi serviciile Carbogaz, pentru ce anume le-ai recomanda?

La noi e foarte bună cafeaua! Și când zic foarte bună, spun că în fiecare dimineață se formează cozi de 5-6 oameni la fiecare aparat. Iar noi avem 3 aparate de cafea pe stație. 

Și la GPL mereu e coadă, carburantul este foarte bun la noi. Nu am avut niciodată plângeri, pe nicio stație. 

Și acum, în ultimul timp, avem sandwich-uri la vânzare, pe stația noastră. Vreau să spun că niciodată nu rămânem cu ele pe stoc, până seara se duc toate. Eu sunt o fire pofticioasă și mănânc mult dulce, dacă văd că un client și-a luat ceva, testez și eu. Așa am făcut și cu sandvișurile – asta mă ajută să le și recomand clienților. Mereu mă întreabă: „Cum e? E bun?”. Eu le spun: „Ia-l că e bun!”