„Nu mă vedeam în stare că pot să le fac pe toate, dar am prins încredere pe parcurs, mi-am dat silința.”

Marta are 31 de ani și i-a fost teamă că nu o să se descurce la noul loc de muncă, când s-a angajat la noi în 2017. Venea dintr-o zonă pe care o descrie acum ca fiind haotică: pariuri sportive. Cu toate acestea, azi mărturisește, cu bucurie, că teama s-a transformat în încredere: „Nu mă vedeam în stare că pot să le fac pe toate, dar am prins încredere pe parcurs, mi-am dat silința.”

Îi plac turele de noapte, îi place ca totul să fie „la linie” în magazin și-i mai plac și pralinele de ciocolată, care se găsesc doar la noi. Am povestit cu Marta preț de o cafea scurtă despre cum se simte rolul său în culisele Carbogaz, ce-i place cel mai mult la ceea ce face și cum s-a schimbat pe parcursul celor patru ani de când lucrează la noi. Iată ce ne-a povestit:

Mi-am dorit să lucrez aici.

De ce?

Pentru că aveam cunoștințe care lucrau aici și-mi povesteau că e bine, că echipa e frumoasă, că au timp să facă și alte lucruri. Să vin dintr-un loc zăpăcit, cum sunt pariurile sportive, într-un mediu în care mă simt ca într-o familie, e extraordinar. 

Cum a fost schimbarea pentru tine?

Mi-a fost greu la început pentru că era o diferență mare de mediu. Dar a fost ușor să mă integrez. Oamenii au fost extrem de înțelegători; se mai întâmplă să nu știi lucruri, dar colegii au fost mereu săritori să mă ajute. Acum și eu pot să dau informațiile mai departe și să le ajut pe colegele noi.

Ți s-a părut ceva greu când ai ajuns aici?

Recepția de marfă; nu înțelegeam cum e cu magazinul. În două săptămâni am învățat, am avut mult ajutor și răbdare din partea colegilor. Dacă greșeam ceva, nu mă certa nimeni; mi s-a explicat, am avut tot sprijinul. 

Ce-ți place cel mai mult la #OameniiCarbogaz?

Faptul că ne ajutăm între noi. Suntem uniți, așa cum trebuie să fie o echipă. Am avut la un moment dat nevoie să plec mai devreme, în tura de noapte. Colega mea care era liberă, a venit și m-a ajutat. E greu ca cineva să renunțe la timpul liber ca să te ajute pe tine, dar uite că noi așa facem. Contează foarte mult!

Care sunt provocările care pot să apară într-o zi, în ceea ce faci?

Tot timpul poate să apară ceva nou. Nicio zi nu e la fel: cere un client altceva, vine un produs nou, facem noi alt sandwich. Nu e monotonie, asta îmi place cel mai mult, de aceea am și rămas. Nu poți face tot timpul aceleași lucruri. 

Există vreo amintire, ceva memorabil, din 2017 până acum, care să-ți fi rămas la suflet?

Sunt multe. Ce-mi amintesc acum e că am aranjat magazinul, într-o zi, și i-a plăcut șefei. M-am simțit foarte bine, mulțumită și apreciată.

Cum ai descrie experiența ta aici într-un cuvânt?

Cred că ar fi evoluție. M-am schimbat foarte mult, de la fata care nu știa să facă un sandwich, la fata care are grijă de atâtea lucruri. Am învățat că îmi place ca un lucru să fie făcut frumos și bine. Am învățat programe de Excel, de băgat carburanții. Nu mă vedeam în stare să pot să le fac pe toate, dar am prins încredere pe parcurs, mi-am dat silința. Dar chiar și după patru ani, tot mai învăț lucruri noi.

Sunt clienți pe care îi văd venind și știu de la ușă ce își doresc să comande: cafea simplă, cafea cu lapte. Suntem atenți la fiecare detaliu. Dar și noi, la rândul nostru, primim atenție și stabilitate. De exemplu, am avut un client de 1 martie, care a cumpărat ce avea de cumpărat, a plecat, după care s-a întors cu o zambilă pentru toate colegele. Alții ne salută pe oriunde ne vad, în altă parte. 

Pe lângă asta, îmi place mult și pentru că am timp să-mi termin studiile. Acum vreau să mă înscriu la Administrație Publică.

Din shop sau din bristro ce produs preferat ai lua cu tine acasă?

Sandwich-urile pe care le fac eu. (zâmbește)

Și pralinele de ciocolată – sunt cele mai bune și le găsești doar la noi!

Care ar fi motivele pentru care ai recomanda Carbogaz unui prieten?

Pentru că ne pasă ca fiecare client să plece de la noi mulțumit; dorințele lor chiar sunt cerințe pentru noi, le luăm în serios de fiecare dată.