”Unde lucram înainte totul cădea în spatele șoferului, nu-și asuma nimeni nimic, nu te ajuta nimeni dacă se întâmpla ceva. Era foarte stresant. Când am venit aici, am simțit că am venit în concediu. Aici altcineva susține stresul pe care eu îl aveam în cealaltă parte. Îți faci treaba ușor fiindcă știi ce ai de făcut.”

Mihai are 48 de ani, o experiență în domeniul transporturilor petroliere de aproape 30 de ani și o familie care se bucură mai mult de prezența sa acasă. „Asta mi-a spus-o cea mică, de 8 ani: Tati, ăsta e cel mai bun serviciu pe care l-ai avut până acum!”. Am stat de vorbă cu Mihai într-o dimineață răcoroasă, la început de program, în stația Carbogaz din Tunari. 

Înainte să plece pe traseu, am povestit relaxat despre relația pe care o are cu munca sa, experiența celor 2 ani de când lucrează la noi și despre momentele memorabile pe care le-a petrecut aici. Iată discuția noastră:

Mihai, mai ții minte momentul în care te-ai decis să vii la noi?

Da, am vorbit cu un prieten care lucra și încă lucrează aici, astăzi lipsește motivat, e în concediu. El mi-a spus despre modul de lucru de aici, despre condiții, despre abordarea patronilor referitoare la relația cu angajații. Mi s-a părut foarte ok și i-am spus că în situația în care apare vreun loc liber, aș fi interesat. La un moment dat s-a și ivit locul respectiv, am venit, am vorbit cu domnul Șerban și cam asta a fost.

Ce îți place cel mai mult aici?

Mi se pare foarte fain că, în primul rând, domnul Șerban este un om direct și își asumă ceea ce spune; își asumă responsabilitatea în totalitate referitor la dispozițiile pe care le dă, ceea ce e mare lucru. 

Următoarea chestie ar fi că raportul între salariu-muncă este perfect, din punctul meu de vedere; e un detaliu care interesează pe orice angajat din lumea asta. Ne dăm seama că pe zi ce trece este foarte greu să găsești oameni serioși, iar după mine un patron serios este cel care în ziua de salariu îți dă salariul. 

Apoi, fiindcă noi lucrăm în domeniul transporturilor, e mare lucru ca firma la care lucrezi să-ți asigure logistica necesară fără a duce grija. Pe mine nu m-a luat la rost nimeni, niciodată când am spus că mașina trebuie să meargă în service. Ceea ce e mare lucru pentru mine fiindcă e siguranța noastră, a familiilor noastre și a celor de pe drum, logic. 

Atâta timp cât salariul ți-l iei la timp, îți desfășori munca în condiții normale, esti respectat în firma la care lucrezi, atunci ai un stimul care se menține la un anumit nivel și vii de drag la muncă. Și la serviciu e ca la o nuntă – nu toată lumea poate să fie mulțumită, trebuie să fie unul căruia nu-i convine ceva.

Eu vorbesc în numele meu.  Noi, sufletește, stăm liniștiți fiindcă știm că la locul de muncă e bine. Ca o paranteză, fetele mele mi-au spus în felul următor, am o fată de 8 ani și una de 14; asta mi-a spus-o cea mică, de 8 ani: Tati, ăsta e cel mai bun serviciu pe care l-ai avut până acum!

De ce?

Zice: Păi stai mai mult cu noi. Gândiți-vă că am lucrat la gaz, în transporturi, unde lucram zi de zi, de dimineața până seara, inclusiv sâmbăta și duminica. Când mă îmbrăcam în trening acasă ziceai că mă îmbrac în frac; stăteam în salopetă de la 1 ianuarie până pe 31 decembrie. 

Ne vedeam foarte rar, de aceea ele sunt fericite acum fiindcă putem fi împreună, putem merge undeva. Mă gândesc că și pentru ele a fost greu. Ajungi să pierzi niște etape din viața copilului tău pe care nu le mai poți recupera. Eu nu am mai simțit asta lucrând aici, am putut să mă bucur de ele. 

Mai există vreo provocare pentru tine astăzi, la locul de muncă?

Nu prea am nicio provocare, noi plutim în niște ape liniște. (Zâmbește) Ce provocare pot să am? Vin, îmi fac treaba și asta e. M-am învățat și cu toate responsabilitățile acestei meserii, dacă respecți normele, dacă folosești echipamentul care trebuie, dacă ai mașina funcțională și toate sistemele de siguranță ale mașinii sunt ok, nu ai ce să pățești. Eu vorbesc în contextul celui obișnuit cu acest domeniu. 

Dar când ai venit aici, ce ți s-a părut schimbat?

Modul de lucru a fost altul. Unde lucram totul cădea în spatele șoferului, nu-și asuma nimeni nimic, nu te ajuta nimeni dacă se întâmpla ceva. Era foarte stresant. Când am venit aici, am simțit că am venit în concediu. Aici altcineva susține stresul pe care eu îl aveam în cealaltă parte. Îți faci treaba ușor fiindcă știi ce ai de făcut. 

Cum arată o zi din programul tău, Mihai?

Venim la un 7:30 – 8:00, ne trimite mesaj domnul Șerban cu traseul, unde trebuie să mergem, apoi pornim pe traseu, încărcăm și așa mai departe. Este ca la RATB, avem niște trasee de făcut, încărcăm în afara Bucureștiului și ne întoarcem în București. 

Cum e relația cu colegii tăi?

Cu unii colegi există relații de colegialitate, ne respectăm; de alții ești mai apropiat, normal – unii sunt mai volubili, se pliază pe felul tău de a fi, alții poate nu. Dar nu am avut vreun conflict, nici unul dintre noi. Suntem destul de maturi ca să vorbim. 

Ne înțelegem bine cu toată lumea, cu fetele de la casă, cu băieții de pe platformă. Poate că sunt lucruri pe care nu sunt obligați să le facă, fără a-i ruga sau a fi impus de domnul Șerban, dar ei le fac, din plăcere. Să zicem că vin cu mașina să parchez și sunt popicele alea pe jos, ei se duc repede și le iau ca să-mi facă loc să parchez – când ar fi trebuit să opresc, să mă dau eu jos și să fac asta. E un gest care contează. Am aproape 30 de ani de când lucrez în acest domeniu și au fost foarte rare perioadele în viață în care am fost atât de liniștit. 

Un singur cuvânt prin care să descrii experiența ta la Carbogaz?

Mi-e greu să găsesc un singur cuvânt fiindcă eu vorbesc foarte mult. 

Râdem.

Încercăm atunci 2 sau 3? Să fie ca un top. 

Liniște și mulțumire sufletească. 

Îți amintești vreun moment memorabil în cei doi ani petrecuți la noi?

Da. Dar nu unul plăcut. Îmi amintesc despre o greșeală făcută de mine; nu mă așteptam să se rezolve în modul în care s-a rezolvat. Domnul Șerban m-a ajutat în 5 minute, fără a exista un reproș, fără a exista o discuție ulterioară. A contat foarte mult pentru mine. 

Cum a contat pentru tine?

M-am simțit sprijinit și înțeles. Chiar nu mă așteptam. 

Dacă ar fi să recomanzi serviciile Carbogaz, pentru ce anume ar fi?

Păi ce să zic? Hai să ne uităm în jurul nostru! 

Câte benzinării din această zonă au o stație electrică de încărcat, cu două posturi? Câte benzinării din zonă au un compresor de calitatea celui de aici? La câte benzinării din zonă există băieții care alimentează pe toată lumea? 

Credeți-mă este de treabă în rolul pe care-l fac ei. Plus că sunt mulți oameni mofturoși, dar pentru care colegii mei se mulează după situație, nu le răspunde nimeni obraznic. Este un loc cald. Unde vii și te întorci și a doua oară cu drag fiindcă unde te simți bine, revii.