„Știu că dacă îl rog pe colegul meu să mă ajute fiindcă întârzii două ore, să zicem, nu spune niciodată nu. Sau dacă el mă roagă pe mine, nu refuz. Ne ajutăm reciproc unul pe celălalt, iar asta e foarte bine de știut pentru toată lumea – nu doar pentru noi aici. Cu cât ești mai disciplinat și ordonat, cu atât ai mai multe de câștigat.

Radu Marius împlinește 51 de ani în aprilie și crede că în viață cel mai frumos este să ajuți. Și-a dorit să facă un pas în față și să încerce ceva nou, așa că ne este coleg în echipa Carbogaz din 2018. Ce a făcut înainte, care i-au fost provocările și cum a ajuns să colecționeze adidași? Iată-i povestea: 

Cum ai ajuns să lucrezi la Carbogaz, Radu?

Am ajuns aici la chemarea unui prieten – asta pentru că voiam să încerc ceva mai nou. La acel moment lucram ca distribuitor de marfă în țară. Nu pot să spun că nu era bine, dar eram mai tot timpul plecat, nu prea stăteam pe acasă. Așa că am zis să fac un pas înspre mai bine. 

Și cum a fost pasul acesta?

A fost foarte bun. Indiferent de stațiile în care am lucrat, mereu m-am simțit aici ca într-o familie. Nu suntem toți uau, dar ne completăm unul pe celălalt – la colegi mă refer. Oricum mai mult stăm la muncă decât acasă. 

Dacă îți faci treaba bine, nu are nimeni absolut nimic cu tine, ba din contră, ești apreciat. Eu spun că începând cu șeful până la colegele de la birou, dacă ceri un sfat, ți se dă cu cea mai mare plăcere. Eu sunt mulțumit și din punct de vedere financiar, și pentru zilele libere, pentru tot.

Cum a fost trecerea la noul rol?

Să știi că am avut câteva zile în care mi s-a părut cam aiurea. Nu era complicat, știam să alimentez, dar nu știam cum e cu colegii, era ceva nou. Mereu ești văzut altfel când ești colegul nou, dar a trecut. 

Acum eu sunt cel care îi învață pe cei noi, le spun ce să nu facă, cum să nu greșească, le vin cumva în ajutor. Dar nu doar eu, și colegii mei – suntem toți din același aluat. Noi toți trebuie să fim ca roata la bicicletă, să facem lucrurile să se învârtă întruna. 

Ce frumos ai zis! Pe tine ce te-a ajutat să treci peste provocările de început?

Când am ajuns, mi-a spus prietenul meu să nu-mi fie frică, să întreb, iar dacă apare vreo greșeală, n-o să existe repercusiuni. Dar nici n-am greșit, mulțumesc lui Dumnezeu! Fiindcă se poate întâmpla să pui benzină în loc de motorină, am fost foarte atent în privința asta. Mă mândresc cumva cu mine că am putut să fac un pas în față. 

Ce apreciezi cel mai mult la #OameniiCarbogaz?

Știi care e chestia? Știu că dacă îl rog pe colegul meu să mă ajute fiindcă întârzii două ore, să zicem, nu spune niciodată nu. Sau dacă el mă roagă pe mine, nu refuz. Ne ajutăm reciproc unul pe celălalt, iar asta e foarte bine de știut pentru toată lumea – nu doar pentru noi aici. Cu cât ești mai disciplinat și ordonat, cu atât ai mai multe de câștigat.

Care crezi că sunt acele trei calități care te ajută să-ți faci treaba bine?

În primul rând, sunt foarte corect. Apoi, sunt punctual – eu ajung chiar și mai devreme, asta mă face să stau liniștit, să beau o gură de cafea relaxat. A treia… s-o spună ceilalți despre mine! (Râde) 

Ce-ți place cel mai mult la ceea ce faci, Radu?

Totul îmi place. Am multe de făcut și-mi place că sunt așa ca un spiriduș dintr-un loc în altul. 

De unde îți iei atâta energie?

De la cafea! (Râde) Și de la băiatul meu… Are 25 de ani și trebuie să muncesc pentru el. El locuiește în Germania și când vorbesc cu el și-mi povestește despre planurile lui, mereu capăt și eu energie. 

Dar în timpul liber ce-ți place să faci?

Ah, să fac mâncare, zici că am o nebunie! (Râde) Mâncarea și cumpăratul de adidași – astea sunt cele două hobby-uri ale mele. La mâncare gătesc și sarmale, ciorbă de burtă, cârnați, de toate. Preferata mea e tochitura – îmi place să o gătesc, dar și s-o mănânc. 

Și cu adidașii care e povestea?

Ah, trebuie să-mi cumpăr o dată la două săptămâni o pereche nouă! Mă uit mereu la modele noi, faine. Nu știu de unde mi se trage, dar s-a deschis așa o poftă. Sora mea zice că sunt prea excentric cu chestia asta, că am prea mulți. Și eu zic „Lasă că mai dau din ei!”. (Râde) Plus că am și grijă de ei, îi întrețin bine. 

În final, pentru ce anume ai recomanda serviciile Carbogaz, Radu?

În primul rând, pentru că prețurile sunt mici și pentru oamenii de aici. Când apare un client, eu mă duc imediat să-l ajut. Dacă vrea, foarte bine. Dar dacă nu, îmi văd de treaba mea.